Listopad: Mjesec podizanja svijesti o Raynaudovom fenomenu

Raynaudov fenomen: listopad mjesec podizanja svijesti

Mjesec podizanja svijesti o Raynaudovom fenomenu

Listopad je prepoznat kao mjesec podizanja svijesti o Raynaudovom fenomenu.

Ujedno je i mjesec kada temperature kreću padati stoga je bitno znati kako se nositi s ovim fenomenom te na koji način ga kontrolirati.

Fokus na Raynaudov fenomen povećava svijest o simptomima, dijagnostici te dostupnim opcijama liječenja i održavanja.

 

Što je Raynaudov fenomen?

Raynaudov fenomen je medicinski poremećaj koji utječe na periferne krvne žile, obično prste na rukama i nogama, no može zahvatiti uške i vrh nosa.

U uvjetima hladnoće ili stresa, krvne žile se sužavaju (vazospazam), što dovodi do smanjenog protoka krvi u zahvaćenim područjima tijela.

To može uzrokovati trnce, utrnulost i promjenu boje kože (obično bijela ili plavkasta).

Nakon što se izloženost hladnoći ili stresu smanji, krvne žile se obično ponovno šire, što može uzrokovati bol ili osjećaj pečenja.

 

Raynaudov fenomen i manualna terapija

Manualna terapija može biti korisna u upravljanju simptomima Raynaudovog fenomena.

Ovaj način tretiranja obuhvaća razne tehnike manipulacije tkiva i zglobova koje se izvode ručno od strane obučenog terapeuta.

Evo nekoliko načina kako manualna terapija može pomoći:

• Poticanje cirkulacije: Tehnike masaže mogu pomoći u poticanju cirkulacije krvi u zahvaćenim područjima. To može pomoći u smanjenju učestalosti i ozbiljnosti vazospazma.

• Smanjenje mišićne napetosti: Manualna terapija može opustiti mišiće koji okružuju krvne žile, pomažući u smanjenju pritiska na njih.

• Poboljšanje pokretljivosti zglobova: Tehnike kao što su mobilizacija i manipulacija zglobova mogu poboljšati pokretljivost i smanjiti stijenke krvnih žila.

• Edukacija i vježbe: Terapeut može pružiti savjete o vježbama i načinima za upravljanje stresom koje pacijent može primjenjivati kod kuće.

• Toplinska terapija: Primjena toplinske terapije može pomoći u opuštanju mišića i povećanju protoka krvi.

• Savjetovanje o načinu života: Manualni terapeut može pružiti savjete o promjenama u načinu života koje mogu pomoći u smanjenju simptoma, kao što su izbjegavanje hladnoće i upravljanje stresom.

 

Savjeti fizioterapeuta za svakodnevni život i prevenciju

Noseći se s Raynaudovim fenomenom zbog niskih temperatura tijekom zime može biti izazovno.

Ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od vazospazma i ublažili simptome.

Evo nekoliko savjeta:

• Nosite toplu odjeću: Ključno je zadržati tijelo toplo kako biste spriječili vazospazam. Nosite slojevitu odjeću, uključujući rukavice, šešir, šal i toplu obuću.

• Izbjegavajte hladne okoline: Ako je moguće, ograničite izlaganje hladnim uvjetima. Ostanite unutra kad je vani vrlo hladno ili vjetrovito.

• Koristite grijane pomoćne uređaje: U hladnim uvjetima, koristite električne grijalice, grijače prostora ili grijane deke kako biste održali okolinu toplom.

• Primijenite toplinu izravno na zahvaćena područja: Topli oblozi, grijaće jastučiće ili toplu vodu možete koristiti kako biste zagrijali ruke i noge kad osjetite početak vazospazma.

• Vježbajte redovito: Tjelesna aktivnost potiče cirkulaciju krvi, što može pomoći u smanjenju rizika od vazospazma. Razmislite o laganim vježbama poput šetnje ili vježbi istezanja.

• Izbjegavajte pušenje i kofein: Nikotin sužava krvne žile, što može pogoršati Raynaudov fenomen. Kofein također može utjecati na cirkulaciju.

• Prakticirajte tehnike opuštanja: Tehnike poput dubokog disanja mogu pomoći u smanjenju stresa koji može pokrenuti vazospazam.

• Konzumirajte tople napitke: Topli napitci poput čaja ili juhe mogu pomoći u održavanju tijela toplim.

• Konzultirajte se s liječnikom: Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim liječničkim opcijama koje mogu pomoći u upravljanju simptomima Raynaudovog fenomena.

 

Važnost vašeg doprinosa u podizanju svijesti o Raynaudovom fenomenu

Važno je napomenuti da je svaka osoba jedinstvena, pa je važno prilagoditi ove savjete prema vlastitim potrebama i uvjetima.

Podizanje svijesti je važno jer pomaže ljudima da prepoznaju znakove Raynaudovog fenomena i da potraže pravovremenu pomoć.

Također, podizanje svijesti o ovom stanju može potaknuti istraživanja i inovacije u liječenju.

Kad je u pitanju Raynaudov fenomen, svi smo odgovorni za širenje informacija o zdravstvenim pitanjima kako bismo zajedno mogli doprinijeti boljem razumijevanju ovog stanja.

Adrian Brajković

Fizioterapeut

Uz individualni pristup i personalizirane tretmane, zajedno stvaramo jasnu strategiju za smanjenje tegoba i poboljšanje kvalitete života.

Adrian

Savjeti fizioterapeuta