Koju masažu odabrati? – Savjet fizioterapeuta

Koju masažu odabrati? - Savjet fizioterapeuta - Physiointegra

Vrste masaže

Masaža je jedna od najstarijih tehnika opuštanja koja se koristi širom svijeta radi poboljšanja fizičkog i mentalnog zdravlja.

Postoji mnogo različitih vrsta, a svaka od njih ima svoje specifičnosti i prednosti, ali koju masažu odabrati?

• Klasična masaža: Koristi kombinaciju pet osnovnih tehnika – trljanje, gnječenje, udaranje, vibriranje i kružno pritiskanje. Cilj je opuštanje mišića, poboljšanje cirkulacije krvi i smanjenje stresa.

• Sportska masaža: Fokusirana je na sportaše i osobe koje se bave fizički zahtjevnim aktivnostima. Često se primjenjuje prije ili poslije sportskih događanja radi pripreme mišića ili oporavka nakon napora.

• Dubinska masaža tkiva: Usmjerena je na dublje slojeve mišića i vezivnog tkiva. Koristi snažniji pritisak kako bi opustila mišiće i smanjila napetost.

• Refleksologija: Osniva se na ideji da određene točke na stopalima, rukama ili ušima povezuju s određenim organima i dijelovima tijela. Primjenjuje se pritisak na ove točke kako bi se postigao generalni balans tijela.

• Shiatsu masaža: Ova japanska masaža koristi pritisak prstiju na određenim točkama meridijana (energetskih putanja) kako bi se poboljšala cirkulacija energije ili “ki”.

• Thai masaža: Kombinira akupresuru, istezanje i jogu. Prakticira se na podu, a terapeut koristi svoje ruke, laktove, koljena i stopala kako bi postigao različite položaje i istezanja.

• Hot Stone masaža: Terapeut koristi zagrijane kamenčiće, obično vulkanskog porijekla, koje stavlja na određene točke tijela. Toplina kamenčića pomaže opuštanju mišića i poboljšanju cirkulacije.

• Prenatalna masaža: Namijenjena je trudnicama i prilagođena je posebnim potrebama koje se javljaju tijekom trudnoće. Cilj je smanjenje nelagodnosti, bolova i opuštanje.

• Ayurvedska masaža: Inspirirana ayurvedskom medicinom, koristi topla biljna ulja i određene pokrete kako bi pomogla balansiranju energetskih tipova (dosha) u tijelu.

Ovo su samo neki primjeri, a postoji još mnogo drugih.

 

Svaka od navedenih vrsta masaža ima svoj jedinstveni pristup

Važno je znati koju masažu prilagoditi individualnim potrebama i ciljevima svakog pojedinca.

Kao fizioterapeut, ja se fokusiram na klasičnu i sportsku masažu koje su poznate po svojim terapeutskim efektima na mišiće i opći boljitak.

Klasična je sveobuhvatna i široko primjenjiva dok sportska cilja specifične potrebe sportaša i fizički aktivnih osoba.

Sportska masaža iznimno je korisna u procesu oporavka od ozljeda ili operacija te ima veliku ulogu u prevenciji od sportskih povreda.

Redovno primjenjivanje masaže, bilo klasične ili sportske, može dovesti do poboljšanja tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Adrian Brajković

Fizioterapeut

Uz individualni pristup i personalizirane tretmane, zajedno stvaramo jasnu strategiju za smanjenje tegoba i poboljšanje kvalitete života.

Adrian

Savjeti fizioterapeuta